HANNA Instruments Logo

Po — Pe / 9.00 — 17.00| +381 61 2036 045| + 381 11 3242 922 |WhatsApp

Berba grožđa – kako se pripremiti za sezonu

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
 

Kako se bliži kraj avgusta i početak berbe, brojni vinari ubrzano obavljaju poslednje provere i pripreme. Sezona berbe se često smatra “najuzbudljivijim” delom godine za vinare. To je vreme kada vinari počinju da beru grožđe i pripremaju ih za proces drobljenja pre nego što započnu presovanje i fermentaciju.

Iako zvuči jednostavno, u stvari postoji nekoliko koraka u ovom procesu: Kako se sezona berbe bliži, Hanna se osvrće na opremu koju vinari koriste kako bi postupak malo olakšao.

Sezona berbe počinje kada se završi sezona rasta i grožđe počne da menja boju i omekšava. To je i vreme kada grožđe izgubi svoju jarko zelenu boju i počne da poprima zreliju boju.

Vinari mogu da odrede da li je vreme za berbu putem:

  • Boje grožđa
  • Ukusa
  • Nivoa šećera
  • Kiselost
  • Vremenske prilike zbog kojih prerano beru

Svaki od ovih faktora igra važnu ulogu u rastu i berbi.

Važno je pratiti i kiselost i nivo šećera u grožđu tokom vegetacije. To znači da vinari moraju testirati pH i sadržaj šećera odnosno sadržaj ° Brixa grožđa u celom vinogradu da bi utvrdili zrelost grožđa. U zavisnosti od željenog ukusa, vinari će to pokušati da dobiju različitim kombinacijama kiselosti i nivoa šećera.

pH

pH metar HI99111, zajedno sa elektrodom FC10483 je savršeno prenosno rešenje za određivnje pH u vinu. pH je važan u proizvodnji vina jer će uticati na kvalitet ukusa, boje, oksidacije, hemijske stabilnosti i drugih faktora. Prenosive mogućnosti ovog pH metra omogućavaju vinaru da sa lakoćom testira pH uzorka tokom vegetacijske sezone.

Hanna savet: Nivo titracijske kiselosti grožđa u ovom trenutku bi trebao biti između .6 -8, a nivo šećera između 19-24 ° Brix.

Kiselost

Mini titratot za određivanje titracijske (ukupne) kiselosti vina – HI84502 određuje ukupnu kiselost (titracijsku kiselost TA) u grožđu. Primarna kiselina koju svi vinari prate u sezoni berbe je vinska kiselina grožđa. Upotrebom HI84502 mini titratora olakšavate odabir pravovremenog trenutka za berbu.

Hanna savet: Vinari ispituju i probaju grožđe pre berbe kako bi se odmerio ukus i kvalitet tanina.

°Brix

Sadržaj šećera verovatno je jedan od najvažnijih aspekata uzgoja i određivanje početka sezone berbe. Poznavanje °Brix koncentracije je ključno, pogotovo za nove vinare, kako bi odredili trenutak berbe. Jedan od načina na koji vinari mere ° Brix grožđa je upotreba refraktometra.

Digitalni Refraktometar analizu šećera u vinu (% Brix) – HI96811 koristi se za određivanje °Brix u grožđu tokom sezone rasta. To je ključno u određivanju sprenosti grožđa za berbu. Vino će odrediti količinu šećera u grožđu na osnovu specifičnog ukusa i stila vina koje stvaraju. Koristeći ovaj refraktometar, vinari mogu lako, u malo ili nimalo vremena, vršiti tačke pregleda vinograda kako bi utvrdili koje je grožđe spremno za branje, a koje grožđe zahteva više vremena.

Sulfiti

Jednom kad bude spremno, grožđe se bere i kreće do svog sledećeg zaustavljanja na putu ka vinu koje se zove mlevenje. Mlevenje je proces kojim se grožđe pretvara u tečnost. Tokom ovog procesa mnoge faktore treba uzeti u obzir, a merenja uključuju merenja u širi.

Mešavina sadrži kombinaciju grožđa, koštica, opne i trebalo bi da bude testirana na kiselost (pH), šećere i sumpor dioksid ili sulfite. Jedan način merenja sulfita je upotrebom titratora. Hanna Instruments automatski potenciometrijski titracijski sistem za vinare- HI901w titrator je idealno rešenje za brojne visoko precizne analize parametara koji uključuju kiselost, sulfite i mnoge druge. Praćenjem kiselosti u Vašem vinu tokom mlevenja, vinari mogu izbeći neprecizna očitanja koja će proizvesti „mlako vino“ prilikom ulaska u fazu fermentacije.

Hanna savet: Kako bi izbegli blag, mlak ukus vina, vinari dodaju vinsku kiselinu. Dodavanje kiseline takođe pomaže snižavanju pH.

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.