HANNA Instruments Logo

Po — Pe / 9.00 — 17.00| +381 61 2036 045| + 381 11 3242 922 |WhatsApp

Borite se sa hemijom bazena? Stabilizujte svoj bazen uz minimalan napor!

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Imati bazen nije lako kako zvuči. Suočavanje sa vodom koju uvek treba sanirati znači podrazumevati bavljenje kombinacijom hemikalija. Hlor već koristite za sanitaciju vode i često ga merite kako biste se nastavili boriti sa svim lošim stvarima u vodi (kao što su mikroorganizmi, alge, organski zagađivači ...). Stalno dodajete hlor, ali kada merite, čini se da hlor brže nestaje. Dodat ćete još više, ali i to nestaje ...

Šta se dešava? Da li radite nešto pogrešno? Kako to zaustaviti? Možda postoji nešto što vam može pomoći?

Najbolji mogući pomagač u ovom pitanju je cijanurna kiselina. I trebali biste ga redovno koristiti za svoj bazen.

Šta je cijanurna kiselina?

Cijanurična kiselina

Cijanurna kiselina je beli kristalni prah koji se polako rastvara u vodi, a budući da je slaba kiselina, teško da utiče na pH bazena. U industriji bazena cijanurna kiselina poznata je kao stabilizator bazena, regenerator bazena ili stabilizator klora.

Cijanurna kiselina je hemijski spoj iz obitelji triazina, što znači da u prstenu ima tri azota i tri atoma ugljenika. To mu daje aromatičan karakter. Cijanurna kiselina može stvoriti slabe i privremene veze sa hlorom. Kada se veže za slobodni hlor, može ga polako oslobađati i produžiti vreme sanitacije.

Zašto biste trebali koristiti cijanurnu kiselinu?

Hlor u bazenu podeljen je na Slobodni hlor i Ukupni hlor. Slobodni hlor je količina hlora koja je dostupna za sanaciju vode u bazenu. Kombinovani hlor je količina hlora koja se veže za zagađivače u vodi bazena. Ukupni hlor je količina slobodnog i kombinovanog hlora.

Kada se u bazen doda hlor, on se pretvara u hipoklorit-jone. Ti će se joni raspasti kad ih udare ultraljubičaste (UV) zrake. Zbog toga će hlor ispariti, što će dovesti do male koncentracije slobodnog hlora koji može sanirati vodu u bazenu. Polovina slobodnog hlora koja se doda u vodu bazena nestat će unutar 15-20 minuta izlaganja UV zracima.

Dodavanjem cijanurne kiseline produžit ćete vek hlora i zaštitit će ga od UV zračenja. Cijanurna kiselina stabilizuje hlorni jon i čini ga otpornijim na bilo kakve hemijske promene.

Da li vam stvarno treba cijanurna kiselina? Da!

Cijanurna kiselina je zaštitno sredstvo za vaš hlor u bazenu. Sprečava isparavanje hlora zbog UV uništenja i produžava životni vek hlora u bazenu. Zbog toga je potreban minimalan napor za upravljanje hemijom bazena i daje vam više vremena za uživanje u letu i kupanju.

Je li cijanurna kiselina sigurna za bazene?

Cijanurna kiselina ima nizak nivo toksičnosti, tako da je sigurna za upotrebu u vodi bazena i neće prouzrokovati zdravstvene probleme kupačima. Ali to ne znači da ne morate biti oprezni. Ako je koncentracija cijanurne kiseline visoka, to znači da hlor ima smanjenu sposobnost ubijanja bakterija i virusa što može dovesti do njihovog prekomernog rasta. To se događa zbog interakcije cijanurne kiseline sa hlorom. Idealan raspon za cijanurnu kiselinu trebao bi biti između 30 i 50 ppm. Nivo od oko 50 ppm pomoći ć hloru da odradi svoj posao i da ga UV zraci ne unište.

Oprema za bazene

Kako izmeriti cijanurnu kiselinu?

Za merenje cijanurne kiseline Hanna Instruments ima nekoliko rešenja ovisno o vašim potrebama.

Samo za merenje cijanurne kiseline proverite naš prenosni fotometar za cijanurnu kiselinu sa CAL-om

Provera HI97722

HI97722 je napredni prenosni fotometar za merenje cijanurne kiseline u vodi. Ovaj merač nudi napredni optički sistem koji koristi referentni detektor i uskopojasne interferencijske filtere za izuzetno brza i ponovljiva merenja.

 • Nema vremena za zagrevanje pre merenja
 • Način podučavanja za detaljne upute
 • CAL provera radi provere performansi brojila
HI97722

Ako želite izmeriti više parametara u vodi bazena, proverite pH, baznost, slobodni hlor, ukupni hlor i fotometar cijanurne kiseline – HI97104

HI97104 je napredni prenosni fotometar za merenje pH, baznosti, cijanurne kiseline, slobodnog hlora i ukupnog hlora u vodi. Ovaj merač nudi napredni optički sistem koji koristi referentni detektor i uskopojasne interferencijske filtere za izuzetno brza i ponovljiva merenja.

 • Nema vremena za zagrevanje pre merenja
 • Način podučavanja za detaljne upute
 • Koristi prašak ili tekuće reagense koji štede troškove

Ako želite kombinovati meru cijanurne kiseline, pH i nekih minerala, preporučili bismo prenosni fotometar sa bromom, hlorom, cijanurnom kiselinom, jodom, gvožđem i pH sa proverom CAL – HI97101

HI97101 je napredni prenosni fotometar za merenje broma, hlora, cijanurne kiseline, joda, gvožđa i pH u vodi. Ovaj merač nudi napredni optički sistem koji koristi referentni detektor i uskopojasne interferencijske filtere za izuzetno brza i ponovljiva merenja.

 • Nema vremena za zagrevanje pre merenja
 • Način podučavanja za detaljne upute
 • CAL provera radi provere performansi brojila

Za profesionalnije mere trebali bi koristiti bazen i spa fotometar – HI83326

HI83326 je kompaktan, multiparametarski fotometar za upotrebu u bazenima i spa centrima. Ovaj merač je jedan od najnaprednijih fotometra koji je dostupan, sa inovativnim optičkim dizajnom koji koristi referentni detektor i fokusirajuće sočivo za uklanjanje grešaka promena izvora svetlosti i nesavršenosti u staklenoj kiveti.

Ovaj merač ima 12 različitih programiranih metoda za merenje 11 ključnih parametara kvaliteta vode, a takođe nudi režim merenja apsorbancije za verifikaciju performansi i za korisnike koji žele da razviju sopstvenu koncentraciju u odnosu na krivulje apsorbancije. Parametri bazena i lečilišta uključuju alkalnost, slobodni hlor, nitrit, cijanurnu kiselinu, brom, bakar, gvožđe, ozon i fosfat koji su presudni za održavanje zdravog sistema.

Kako bi čuvao laboratorijski prostor ovaj fotometar poseduje mogućnost implementacije pH metra. Sada se jedan merač može koristiti i za fotometrijska i za pH merenja.

 • Fotometar za bazene i SPA – HI83326

  RSD 79.430
  Dodaj u korpu

Autor: Tajana Frančić, mag.nutr.

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.