HANNA Instruments Logo

Po — Pe / 9.00 — 17.00| +381 61 2036 045| + 381 11 3242 922 |WhatsApp

Kako odrediti električnu provodljivost zemljišta (EC) – sveobuhvatni vodič

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Pročitajte detaljne informacije o metodama i alatima korišćenim u različitim industrijama: poljoprivreda, industrija hrane i pića, procesna oprema i laboratorije. Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa dešavanjima!

Biljkama su potrebni sunce, vazduh, voda i nutrijenti za rast. Postavlja se pitanje, kako znati da li biljke dobijaju dovoljno nutrijenata? Određivanje različitih parametara zemljišta može vam tačno reći šta vam treba i šta vam nedostaje i pomoći Vam da odnegujete snažne i zdrave biljke.

Određivanje pH zemljišta, njegove vlažnosti i temperature je dobar početak za utvrđivanje zdravlja zemljišta. Praćenje fosfata, nitrata, kalcijuma i kalijuma je od ključne važnosti za rast biljaka. Ostali manji nutrijenti su potrebni takođe.

Jedan od načina da pratite sve ove hranjive sastojke je ispitivanje električne provodljivosti vašeg zemljišta. Električna provodljivost Vam govori da li imate odgovarajuću koncentraciju nutrijenata. Na taj način štedite vreme i novac kada unapred znate kako da tretirate biljke.

Šta je električna provodljivost?

Električna provodljivost je mera koja pokazuje kako određena substanca provodi električnu struju. Male naelektrisane čestice, nazvane joni, pomažu u prenošenju električnog naboja kroz neku supstancu. Joni mogu biti pozitivno i negativno naelektrisani. Što je više jona dostupno, veća je provodljivost; manje jona bi rezultiralo nižom provodljivošću. Elekltrična provodljivost se najčešće meri u miliSimensu po centimetru (mS/cm).

Ukupno rastvorene čvrste supstance (TDS)

električna-provodljivost-zemljištaTDS je količina rastvorenih čvrstih materija u rastvoru. Ovo merenje očitava sve rastvorene neorganske i organske materije u tečnosti. Rezultati se prikazuju u miligramima po litru (mg / L), u delovima na milion (ppm), u gramima po litru (g / L), ili u delovima na hiljadu (ppt).

Određivanje TDS je dug proces. Prvo izvučete svu vodu iz uzorka zemljišta, a zatim je isparite i izvagate preostali ostatak nakon isparavanja. Mnogo je lakše izmeriti električnu provodljivost materije, a zatim konvertovati očitavanje u TDS sa faktorom konverzije. Trik je koristiti odgovarajući konverzacioni faktor.

Nešto što treba imati na umu pri izboru faktora konverzije je da ne provode struju sve čvrste materije. Na primer, ako izmerite provodljivost čaše vode nakon dodate kuhinjske soli, provodljivost će porasti. Ali, ako biste uzeli istu čašu vode, merili provodljivost i dodali šećer, na provodljivost to neće uticati.

To je zato što se kuhinjska so raspada na naelektrisane jone kada se stavi u rastvor. Šećer se takođe rastvara, ali ne i na naelektrisane jone. Međutim, ako biste izmerili TDS dve čaše vode, na njih bi uticalo dodavanje bilo soli ili šećera.

Najčešći faktori konverzije između EC i TDS su 0.5 i 0.7. 0.5 konverzioni faktor odgovara natrijum hloridu (kuhinjska so). 0.7 konverzioni faktor je mešavina natrijum sulfata, bikarbonata i natrijum hlorida. Za upotrebu faktora, treba pomnožiti EC vrednost sa istim i tako izračunati TDS.

Primer konverzijske tabele

EC-TDS-Konverszijska-tabela

Faktori koji utiču na električnu provodljivost zemljišta

Mnogo faktora utiče na električnu provodljivost zemljišta. Najubičajeniji su temperatura, vrsta zemljišta i nivo vlažnosti, salinitet, irigacija i đubrenje, odnsno dubina zemljišta.

Temperaturne fluktuacije

Temperatura vazduha, vode i tla će uticati na očitavanja električne provodljivosti. Zapamtite da EC tla uključuje merenje jona u uzorku. Ovi joni se jako aktiviraju kada temperatura postane veća, tako da se odbijaju i time povećavaju aktivnost.

Veća aktivnost znači da su joni sposobniji da sprovode električnu struju. Tako se povećava provodljivost tla. Kako se smanjuje temperature i jonska aktivnost je manja. Manja aktivnost znači i slabiji prenos električne struje. Tako se smanjuje provodljivost zemljišta.

Vrsta zemljišta i nivo vlažnosti

tulips-fieldTekstura tla utiče na količinu vlage koja je dostupna. To utične na EC zemljišta. Joni imaju tendenciju vezivanja za ostale čestice. Kada su vezani, teško ih je očitati. Vlaga, odnosno voda, pomaže oslobađanju jona.

Tekstura tla takođe utiče na to koliko prostora ima u zemlji. To se naziva poroznost zemljišta. Različite veličine čestica kreiraju različit prostor za vazduh i vodu.

Pesak ne drži dobro vlagu, tako da ima nižu provodljivost. Sivkasto tlo, po teksturi slično vlažnom blatu na obali reke, ima blagu baznu provodljivost. Ovaj tip zemljišta relativno dobro zadržava vodu.

Tla bogata glinom imaju veću provodljivost usled toga koliko su sposobna da zadrže vlagu, a ona sa srednjom provodljivošću imaju najveći prinos. U stanju su da zadrže dovoljno vode, a istovremeno da isuše višak.

Drugo svojstvo koje se odnosi na EC i teksturu tla naziva se kapacitetom za izmjenu katjona (CEC). CEC se odnosi na količinu gline i organskih materija u zemlji. Glina ima veću električnu provodljivost, pa što je veći CEC, veća je i provodljivost.

Irigacija i đubrenje

agriculture-fieldObično ljudi razmišljaju samo o stvarima poput okeana kao slanim, ali da li ste znali da i tlo može biti slano? Ove soli mogu biti problem ako su električna provodljivost ili TDS previsoki.

Soli su veoma provodljive i podižu EC zemljišta. Voda koja se koristi za navodnjavanje useva direktno će uticati na kvalitet tla povećanjem ili razblaživanjem dostupnih soli i hranljivih materija. To će uticati na električnu provodljivost.

Prirodne kiše razblažiće količinu soli u blizini korena biljke. To pomaže da se biljka ne “opeče” od viška soli i hranljivih sastojaka. To znači da su koreni biljke u stvari začepljeni solima i hranljivim materijama. Tako postaju nesposobni da preuzmu soli, što može zaustaviti rast.

Ako voda za navodnjavanje ima visok sadržaj soli, ona se može akumulirati u poljima, povećavajući slanost i električnu provodljivost. Većina polja useva koja se smatraju dobrim za sadnju ima EC koji ne prelazi 4 dS / m. Međutim, taj broj će se razlikovati od useva koji će se zasaditi.

Dodavanje đubriva je dobar način da podstaknete optimalan rast. Takođe, moguće i dodati previše đubriva. Đubriva unose hranjive materije i soli u zemljište. Ovi joni će pripisati većoj električnoj provodljivosti tla. Važno je voditi računa o električnoj provodljivosti vašeg tla. Dodavanje previše đubriva povećava salinitet i bezbedne granice EC.

Dubina zemljišta

I poslednje, ali ne i najmanje bitno, dubina tla može direktno uticati na njegovu električnu provodljivost. Biljke mogu da rastu samo u gornjim slojevima jer su bogati nutrijentima. Ako je kamena podloga ili glina preblizu površini, to može povećati električnu provodljivost tla. Važno je uzeti u obzir kakva je zemlja oko (i ispod!) područja sadnje.

pH zemljišta & električna provodljivost

Kada pH ​​tla i električna provodljivost vašeg tla međusobno deluju, događaju se zanimljive stvari. pH tla govori o tome koliko je bazno ili kiselo, što može uticati na rezultate električne provodljivosti.

pH je mera koncentracija jona takođe, ali specifičnih jona. Pozitivno naelektrisani vodonični joni uzrokuju da supstanca bude kiselija, dok negativno naelektrisani hidroksil joni izazivaju da supstanca bude baznija. Svaki jon ima svoje naelektrisanje i prenosi elekticitet.

Što je nešto kislije ili bazno, to znači da ima više prisutnih jona. Više jona znači veću provodljivost. Stoga, što je kiselije ili baznije vaše tlo, to će biti veća EC. Što se pH bliži vašem neutralnom, to će manje uticati na električnu provodljivost tla.

Zašto testirati električnu provodljivost?

carrotIspitivanje zemljišta podrazumeva uravnoteženje hranljivih sastojaka. Merenje pH zemlje daje vam predstavu koliko su hranljivi sastojci dostupni, dok vas EC ukazuje u to koliko zapravo ima. Zapamtite da je EC dobar u merenju jačine jona u zemljištu. Ovo vam pomaže da pratite hranjive materije koje su dostupne vašim biljkama.

Postoji velika povezanost boljeg prinosa useva i korišćenja mapa električne provodljivosti zemljišta. Kao i topografske, ove mape vam pokazuju EC na različitim delovima zemljišta. Možete da kreirate sopstvenu EC mapu; testirajte EC različitih područja i ocrtajte ih na mapi.

Biljke imaju različite tolerancije prema rastvorenim solima i koncentracijama hranljivih materija. Biljke poput graška i pasulja veoma su osetljive na soli deponovane u tlu (EC mora biti ispod 2 mS / cm). Pšenica i paradajz imaju umerenu toleranciju za veću provodljivost. Pamuk, spanać i šećerna repa su primeri biljaka sa vrlo visokim tolerancijama u EC; zemlja za ove biljke može ići i do 16 mS / cm pre nego što ošteti prinos. * Važno je da uravnotežite EK svog tla kako biste promovisali optimalno zdravlje biljaka

* Na ovo se upućuje u studiji koja je izmerila EC pomoću 1: 1 i 1: 5 zasićenog ekstrakta tla.

Odabir metode za određivanje električne provodljivosti zemljišta

Postoji nekoliko metoda za određivanje električne provodljivosti zemljišta. Možete testirati uzorak ekstrakovane vode ili ukupnu provodljivost direktnim merenjem u zemlji, odnosno pravljenjem uzorka smeše za određivanje električne provodljivosti.

Hanna Savet: Kada određujete električnu provodljivost zemljišta, izvršite merenja odmah pored biljaka i negde dalje. Vlaga, hranljive materije i pH mogu se značajno razlikovati u zasađenom području. Ovo zahteva malo više posla ali smo ovako ćete dobiti najoptimalnije rezultate.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.