HANNA Instruments Logo

Po — Pe / 9.00 — 17.00| +381 61 2036 045| + 381 11 3242 922 |WhatsApp

Kalibracija pH merača – Top 5 saveta

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Pouzdana pH merenja su od esencijalnog značaja za gotovo sve proizvodne i industrijske primene, počev od obrade zemljišta do provere otpadnih voda. Merenje pH igra presudnu ulogu u određivanju kvaliteta vode, tla i još mnogo toga.

Ključan korak za postizanje preciznih merenja je kalibracija merača. Ali, kako znati kada je neophodna kalibracija i zašto su očitavanja lošija? Danas ćemo vam ponuditi listu saveta koje treba da uzmete u obzir prilikom kalibracije merača, bilo da to radite prvi put ili sto šezdeset i osmi!

1. Čitajte uvek uputstvo

Postupci kalibracije pH merača se menjaju na osnovu toga koji se merač koristi. Da biste bolje razumeli određeni merač, važno je pročitati priručnik.

2. Uverite se da imate sve potrebne kalibracione rastvore

Prilikom kalibracije pH metra važno je da se koriste odgovarajući puferi. Na primer, ako želite da izmerite nešto sa pH 9 i kalibrišete samo na pH 7, možda nećete dobiti tačno merenje. Razlog za to je to da su merenja najpreciznija kada su ograničena izabranim kalibracionim opsegom. Trebalo bi da proverite i rok trajanja puferskih rastvora koje koristite, odnosno kada su otvorena pakovanja. Neki puferi, kao što je pH 10 imaju kraći životni vek nakon otvaranja.

3. Kalibrišite često

Za najtačnije merenje predlaže se kalibracija merača svaki put kada vršite novi set merenja. Kalibracija pH metra može pomoći i u identifikovanju eventualnih nedostataka na meraču. Naš savet je kalibrisati pH metar

  1. Nakon prve upotrebe
  2. Nakon dugog perioda skladištenja
  3. Kada vršite novi set merenja.

4. Budite svesni nagiba i offseta

Nagib i offset značajno utiču na stanje vaše pH elektrode. Hanna Instruments preporučuje da odstupanje ne pređe ± 30mV i da procenat nagiba iznosi između 85-105%.

Ako imate loš offset, to može značiti da imate ili začepljen spoj ili da je sondi potrebno čišćenje. Ako se to dogodi, pokušajte da uronite sondu u rastvor za čišćenje i ponovite postupak provere offset-a. Ako je nagib loš, to može značiti da ste koristili pufere kojima je istekao rok trajanja ili kontaminirane rastvore. U tom slučaju osigurajte upotrebu svežih puferskih rastvora. Mnogi od naših merača prikazuje offset i nagib kada je završena kalibracija. Neki od naših merača su opremljeni sa funkcijom CAL CHECK™. Ova funkcija pruža pokazatelje potencijalnih problema tokom postupka kalibracije na osnovu prethodnih vrednosti offseta i nagiba, omogućavajući vam da brzo rešite problem.

5. Briga o elektrodi

Elektrode igraju važnu ulogu u merenju i njima se mora pažljivo rukovati. pH elektrodu ne treba nikad držati u dejonizovanoj, demineralizovanoj vodi jer ona može oštetiti elektrodu i referentni elektrolit. Umesto toga, skladištenje elektrode u odgovarajućem rastvoru za čuvanje može vam obezbediti stabilna očitavanja i dobar odziv.

Poslednji savet: Životni vek elektrode varira i od temperature. Visoke temperature smanjuju životni vek trajanja pH elektrode. Ovo znači da elektrodu treba promeniti ukoliko se koristi dugo vremena pri višim temepraturama.

  • Višeparametarski pH metar

    Višeparametarski pH metar edge® – HI2020-02

    RSD 52.830
    Dodaj u korpu

Upoznajte edge®, naš multiparametarski pH metar

Svestrani dizajn edge® omogućava da se koristi kao prenosivi, zidni ili stoni uređaj. edge® pojednostavljuje merenje, konfiguraciju, kalibraciju, dijagnostiku, evidentiranje i prenos podataka direktno na računar ili USB uređaj.

edge® meri pH, provodljivost i rastvoreni kiseonik uz pomoć jedinstvenih digitalnih elektroda. Ove digitalne elektrode se automatski prepoznaju, pružajući tip senzora, podatke o kalibraciji i serijski broj kada su priključeni na edge® jednostavnim priključkom od 3,5 mm.

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.