HANNA Instruments Logo

Po — Pe / 9.00 — 17.00| +381 61 2036 045| + 381 11 3242 922 |WhatsApp

Kanabis-alternativna zabranjena medicina u nastajanju starih kultura

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Kanabis je biljka koja se pominje u drevnim spisima koji datiraju nekoliko hiljada godina pre nove ere. Dakle, ne možemo poreći da je to bilo sa ljudima od davnina, o čemi svedoče različiti arheološki nalazi, kao i zapisi iz celog sveta. Ova biljka je povezana sa mnogim kontraverzama, posebno svog svoje tradicionalne i dugotrajne upotrebe u mnoge svrhe.

Prvi zapisi datiraju iz KIne, gde je status moćnog kanabisa ( ≥0.2% THC) danas ilegelan, baš kao i u Republici Srbiji i većini evropskih zemalja.

Kanabis je biljka koja se pominje u drevnim spisima koji datiraju nekoliko hiljada godina pre nove ere. Dakle, ne možemo poreći da je to bilo sa ljudima od davnina, o čemi svedoče različiti arheološki nalazi, kao i zapisi iz celog sveta.. Ova biljka je povezana sa mnogim kontraverzama naročito zbog svoje tradicionalne i dugotrajne upotrebe u mnoge svrhe. Prvi zapisi potiču iz Kine, gde je status moćnog kanabisa (≥0.2% THC) danas nelegalan, kako u Republici Srbiji, tako i u većini evropskih zemalja. Ono što je dozvoljeno u većini zemalja je konoplja koja ima do 0.2% THC. Republika Srbija godinama radi na propisima za uzgoj u medicinske svrhe koje će omogućiti kompanijama, i nadamo se, privatnim pojedincima i organizacijama da uzgajaju snažan kanabis za šire tržište, nakon usvajanja pravilnika. Do tada, uzgajivači uzgajaju konoplju uglavnom na njivama na kojima se uzgaja konoplja, a krajnji proizvod su semenke, čaj ili vlakna.

Na primer, u Republici Hrvatskoj je dozvoljeno uzgajati samo one sorte koje sunavedeno na listi sorti Evropske Unije. Sorte koje teoretski ne prelaze gornji procenat za konoplju. Takođe, svako ko želi da gaji konoplju, osim što je primoran da uzgaja samo određene sorte sa pomenute liste, dužan je i da svoje parcele pod zasadom konoplje prijavi Minsitarstvu poljoprivrede. Prijava je obavezna za podnošenje, u protivnom je nevažeća. Moguće je prijaviti se kao privatno lice ili kao poslovni subjekat. Detalje o prijavi možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede.

U moderno doba, konoplja se sve više uzgaja zbog cvetaisključivo jer je cvet bogat raznim komponentama za koje se pokazalo da su odlične za zdravlje sisara. Otišlo je toliko daleko da je dokazano da kanabinoidi iz konoplje mogu pomoći u određenim stadijumima bolesti pacijenata koji pate od različitih tumora. Zato se konoplja smatra alternativnim lekom broj jedanprotiv bolova zbog skoro nikakvih nus pojava u poređenju sa, na primer, morfijumom. Kako postoji nekoliko sorti, u zavisnosti od sorte, cvet će imati određene proborcije kanabinoidnog THC-a koji je psihotičan ili ima protivupalno dejstvo i CBD koji je antipsihotik i pokazao se odličnim protiv epilepsije i psihoze. Pored mnogih drugih svojstava, u poslednje vreme se radi sve više na stvaranju sorti koje imaju veći procenat određenog kanabinoida, kao što je CBG (protivupalni) iliTHCV (potencijalni novi lek za dijabetičare).

AKo se konoplja uzgaja za cvet, profesionalni uzgajivači to rade ili u profesionalnim plastenicima ili u strogo kontrolisanim proizvodnim pogonima , poput onih u kojima se uzgajaju pečurke.

U Severnoj i Južnoj Americi, proizvodnja cveta je postala ozbiljan pravni posao kako u medicinske svrhe tako i u rekreativne, a s obzirom na to da je Slovenija prva u regionu koja ima institut za konoplju, a Makedonija proizvodi pravo cveće, opšte je poznato da se Holandski turizam zasniva na kanabisu. U poslednjih 50 godina, samo je pitanje vremena kada će se liberalizovati u drugim zemljama EU, a btoj zemalja koje dozvoljavaju uzgoj ne samo konoplje već i snažnog kanabisa raste iz dana u dan. Poslovna scena već pokazuje promene u Evropi, jer us zemlje sa sve većim iskustvom, poput Švajcarske, a odnedavno i Češke, odlučile da podignu granicu konoplje. od 0.2 do 1% THC, omogućavajući svojim proizvođačima da budu mnogo konkuretniji i produktivniji. Ako pređe granicu od 0.2% THC, mora se uništiti u drugim zemljama sa donjom granicom.

U hidroponskom uzgoju kanabisa za cvet, mnogo puta se pokazalo da je manje više i ovo nije samo osećaj koji nas vodi kroz kultivaciju, već je danas to moguće lako proveriti merač pH i EC. Ako nemate kvalitetnu opremu za merenje hranljivih materija za svoje biljke, ne možete dijagnostikovati, tj. predvitite probleme koji su aktuelni ili su na putu. Isto je i sa kalibracijama, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno da jeuređaj pravilno kalibrisan!

Bolji rast sa GroLine!

GroLine HANNA Instruments merači i testeri dizajnirani su uzgajivače hidropona, akvapona i staklenika, kako bi postigli odlične rezultate. Hanna GroLine proizvodi su najtačniji i najjednostavniji alati koji će Vam pomoći da upravljate hranljivim materijama za rast.

HI9814 je vodootporan, jednostavan za upotrebu i sadrži Hanna-in ekskluzivni QuickCal režim. Dok drugi merači na tržištu koriste dve odvojene sonde za određivanje pH i EC / TDS, HI9814 daje tačne rezultate jednom jedinstvenom sondom. Ova multiparametarska sonda je ergonomskog oblika i omogućava stabilizaciju i kalibraciju u periodu od 30 sekundi. Svojom pristupačnom cenom i praktičnim dizajnom, ovaj meral omogućava profesionalna merenja pH, EC/TDS i temperature svima!

Dizajniran specijalno za poljoprivredne namene i upotrebu u hidroponima, plastenicima i staklenicima, Hanna Instruments GroLine HI9814 je kombinovani merač koji omogućava određivanje pH, EC, TDS i temperature istovremeno.

Prilikom uzgoja kanabisa za cvet u zaštićenim područjima, hranljive materije se mere pre svakog zalivanjakako bi ishrana biljaka bila što doslednija i ekonomičnija. U profesionalnim pogonima, monitori koji snimaju svakih nekoliko minuta ili sekundi (zavisno od modela) pH, EC, temperaturu i vlažnost prostorije su veoma potrebni ukoliko želimo da usev držimo pod kontrolom. Na kraju krajeva, ova vrsta podataka pomaže da se uoče praznine i anredna serija postane još bolja.

Monitoring, tj. Nadzor svih komponenti je od velikog značaja za profesionalne proizvođače jer je za proizvodnju prema određenim pravilima struke potrebno ispuniti sertifikate koji zahtevaju stalno praćenje.

Konkretno, u proizvodnji konoplje za ljudsku upotrebu ne mogu se koristiti nikakva sredstva, pa proizvođači teže prevenciji kako bi kasnije došlo do uništavanja useva. Na količinu kanabionoida može uticati kvalitet ishrane biljaka, a za hidroponske sisteme ili velika polja najpraktičnije je sve raditi automatski. U početku su početna ulaganja nešto veća, ali na kraju se zaista isplate jer će Vam uštedeti mnogo glavobolja u uštedeti mnogo vremena, pa je na kraju automatizacija ekenomski isplativija.

Nadgledanjem vode iz vodovoda ili vode iz rezervoara koja se uglavnom koristi za preradu đubriva, primećene su velike promene u pogonima za proizvodnju kanabisa i konoplje širom sveta kroz 365 dana u godini.

HANNA Fertigacioni SIstemmože kontrolisati količinu vode za navodnjavanje na osnovu vremena ili zapremine. Različiti sektori se mogu navodnjavati u različito doba dana različitom vodom količine i vrednosti.

Sa Fertigacionim Kontrolerom, svaki program navodnjavanja omogućuje kontrolu pH i provodljivosti. Kada je potrebno, određeni program vrši korekciju pH uvođenjem kiseline ili baze u vodu za navodnjavanje. pH kontrola se zasniva na višestrukim ulascima za senzore i određenoj zadanoj tački, dok je kontrola provodljivosti direktno povezana sa nivoom fertigacije.

Kada su sistemi automatizovani, nije bilo problema u dosledonosti sistema postrojenja i/ ili neprijatnim iznenađenjima u proizvodnji, jer je sam kontroler dozirao sve što je potrebno za taj dan, a menadžer proizvodnje samo kontrolisao. Zahteva mnogo manje rada od ručnog mešanja koje nikada nije tako precizno kao kontroler, a sam kontroler prilagođava hranljive materije bez obzira na izvor vode jer automatski meri i dozira sve.

HI981412 je isplativo rešenje za održavanje idealnog pH u svakom trenutku. Jednostavno umetnite sondu i ventil za ubrizgavanje u liniju sa recirkulatornom pumpom i osigurajte doziranje kiseline.

HI981413 je razvijen kao jeftino rešenje za povrtare da u svakom trenutku održe idealne koncentracije đubriva. Jednostavno ubacite sondu u ventil za injektiranje u liniju sa recirkulatornom pumpom i obezbedite potrebne hemikalije za doziranje.

Autor:

Marta Gold, mag.ing.agr.

Direktor

SISTA d.o.o. consulting company for cannabis cultivation

(https://martazlatna.wixsite.com/sistadoo/home-1)

Imala sam priliku da radim saproizvodnjom biljaka u zatvorenom prostoru i na poljima u Holandiji, Kanadi, Americi, Češkoj i Hrvatskoj, a danas pomažem ljudima koji imaju problem sa rastom, odnosino koji žele započeti proizvodnju konoplje ili kanabisa bilo na polju bilo u zaštićenim područjima. Takođe, ljudima koji žele da uzgajaju povrće sami kod kuće, na primer na terasi ili u kuhinji, pomažem u automatizaciji i osmišljavanju celog projekta Moji završni i diplomski radovi su na temu kanabisa, a trenutno sam na doktorskim studijama na istu temu, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. AKo želimo nešto pravilno da uzgajamo i da u tome budemo profitabilni, danas su efikasnost i broj berbi najvažniji (cvet kanabisa/ konoplje može se gajitii u zatvorenom prostoru više od 6 puta u jednoj godini) ! Moj tehnički najdraži način gajenja biljaka je hidroponska metoda koja se ne može izvesti bez odgovarajuće opreme. Mi sami kontrolišemo biljke na hidroponski način jer im dajemo hranljive materije iz kojih će rasti, a na taj način rastemo najbrže i pomoću đubriva kontrolišemo fitnes (zdravlje) biljaka, a time konačan prinos i ukus.

Dugogodišnje iskustvo u industriji i razvijeni međunarodni odnosi preko Sista doo omogućavaju mi da uvek budem u toku sa trendovima i novitetima u vezi sa biljnom proizvodnjom. Mogu da optimizujem Vaš sistem i poboljšam ga da dobijem odnos kvaliteta i ulaganja, jer imam uređaje za merenje najvažnijih komponenti u kultivacijiprimenljivo znanje.

Odličnom saradnjom sa drugim kompanijama i doktorskim studijama u mogućnosti sam da pratim određene parametre kako bih izvukla maksimum prinosa i prilagodila proizvodnju očekivanom.”

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.