HANNA Instruments Logo

Po — Pe / 9.00 — 17.00| +381 61 2036 045| + 381 11 3242 922 |WhatsApp

Fertigacioni sistemi i sistemi irigacije – Uloga i prednosti

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Kontrola fertigacije povećava efikasnost dostavljanjem vode i hranljivih materija direktno u zonu korena, tamo gde su im najpotrebnije. To rezultira efikasnijom upotrebom vode i đubriva. Ostale potencijalne prednosti fertigacije uključuju fleksibilnost, uštedu na troškovima rada i energije i mogućnost dodavanja hranljivih materija koje se inače teško mogu primeniti.

Navodnjavanje – proces veštačkog nanošenja vode biljkama – u praksi je priustna već od 6000. godine pre nove ere.

Od tada je došlo do velikog napretka navodnjavanja, a današnje tehnologije olakšavaju protok vode kao i đubriva, hranljivih materija i drugih hemikalija.

  1. Šta je to kontrola irigacije?
  2. Šta je to fertigacija?
  3. Volumetrijski ubrizgivači
  4. Kontrola ubrizgavanja uz pomoć električne provodljivosti
  5. Kombinacija ubrizgavanja đubriva sa pH (alkalnost) kontrolom
  6. Kontrola fertilizacije i irigacije je budućnost poljoprivrednog uzgoja.

Šta je to kontrola irigacije?

Kontrola irigacije – navodnjavanja je tehnika koja se koristi za upravljanje sistemom za navodnjavanje. Irigacioni kontroleri uz pomoć elektro-ventoča regulišu protok vode kroz sistem cevovoda. Automatski kontroleri za navodnjavanje omogućavaju da voda teče do određenih biljnih kultura odnosno zona, na osnovu okidača kao što su vreme, uslovi tla, akumulacija sunčevog zračenja, kontrola životne sredine i drugih algoritama. Ova vrsta automatizacije može biti složena, jer se voda mora primenjivati na biljke u određenim količinama tokom različitih vremenskih intervala.

Šta je to fertigacija?

Fertigacija predstavlja proces kojim djubrivo dolazi u vodu za navodnjavanje. Praksa protoka hranjivih sastojaka (nutrijenata) kroz sistem za navodnjavanje dramatično je porasla u poslednjih 20 godina. Kako pažljivo upravljanje vodom i održivost postaju sve češći problemi, povećala se potreba za visokim prinosima visokokvalitetnih kultura. Zbog toga sve veći broj uzgajivača se zanima za prednosti kombinovanja vode za navodnjavanje i đubriva.

Fertigacioni sistemi – Prednosti

Fertigacioni sistemi

Kontrola fertigacije povećava efikasnost dostavljanjem vode i hranljivih materija direktno u zonu korena, tamo gde su im najpotrebnije. To rezultira efikasnijom upotrebom vode i đubriva. Ostale potencijalne prednosti fertigacije uključuju fleksibilnost, uštedu na troškovima rada i energije i mogućnost dodavanja hranljivih materija koje se inače teško mogu primeniti.

Pravilno automatizovani komercijalni staklenici, hidroponi i poljoprivredna polja će umanjiti troškove hemikalija i rada uz istovremeno povećanje prinosa i zdravlja useva. HANNA poseduje 3 potpuno prilagodive opcije prema potrebama korisnika. Fertigacioni sistemi Hanna HI10000 mogu da prime brzinu protoka od 1 galona u minuti (GPM) do 350 GPM (ili 5 GPM-750 GPM sa proširenim razvodnikom), dok su HI5000 i HI2500 dostupni za uzgajivače sa manjim operacijama.

Ovaj nivo fleksibilnosti, zajedno sa daljinskim pristupom, omogućava da se celokupan proces fertigacije prati i kontroliše bilo gde na svetu, štedeći Vam vreme i pružajući Vam više slobode.

Zatraži ponudu

Hanna Savet: Hemigacija je primena bilo kog hemijskog sredstva kroz proces navodnjavanja. Pored đubriva, to uključuje insekticide, nematicide, dopune za zemljište i još mnogo toga. Sa primenom odgovarajućeg fertigacionog sistema, ove hemikalije se dodaju bez dodatne kontrole ili ubrizgivača.

Fertigacioni sistemi – primena

Đubriva se primjenjuju kroz široku paletu sistema za navodnjavanje već duži niz godina i najčešće su ubrizgavane hemikalije. Mnoge od starijih metoda pretpostavnljaju značajan posao i tehnike pokušaja i grešaka. Uvođenjem bolje tehnologije primena pesticida postala je sve raširenija kao neophodan dodatak ubrizgavanju đubriva.

Kapi i mikro navodnjavanje, koji preovlađuju u plastenicima i hidroponskim sredinama, imaju karakteristiku koja se ne deli kod drugih metoda navodnjavanja; fertigacija nije opcija, ali je zapravo neophodna. Fertigacija je jedini zaista efikasan način fizičke dodavanja đubriva na zonu korena useva. Na visokim vrednostima useva, kao što su zelena salata, paradajz i biljke u saksiji na komercijalnoj osnovi, nivo upravljanja đubrivom radi postizanja visokih prinosa i kvaliteta prelazi ono što se može naći kod drugih metoda navodnjavanja.

Fertigacioni sistemi

Volumetrijski ubrizgivači

fertigacioni sistemi - kontrola fertilizacije

Volumetrijski ubrizgivači uzimaju mali deo koncentrovanog rastvora đubriva iz rezervoara za zalihe i ubrizgavaju ga u vodovodni sistem. Za svaki deo osnovnog rastvora u sistemu postoji xdelova vode, pri čemu je x određen odnosom ubrizgivača.

Na primer, sa odnosom 1: 100, jedan deo osnovnog rastvora se pomeša sa 99 delova vode, za ukupno 100 delova konačnog rastvora. Veličina rezervoara može značajno da varira od korisnika do korisnika. Uobičajno se odnosi predstavljaju u procentima. Na primer, odnos 1: 100 jednak je 1% rastvoru.

Volumetrijski ubrizgivači uspešno se koriste već duže vreme; tehnologija je stara, ali pouzdana. Međutim, većina ubrizgivača je zasnovana na protoku ne uzimajući u obzir hemijsku strukturu vode za navodnjavanje. U suštini su “slepi” za stvarne koncentracije različitih đubriva koja se ubrizgavaju.

Hanna savet: Ako je aplikacija za uzgoj jednostavna i zahteva samo minimalno unošenje, volumetrijsko ubrizgavanje je i dalje lako, umereno tačno i efikasno rešenje. Međutim, kako uzgajivači postaju sofisticiraniji i zahtevaju veću preciznost prilikom korišćenja složenih hranljivih mešavina, jednostavan volumetrijski sistem može biti ograničavajući i težak za upotrebu.

Kontrola ubrizgavanja uz pomoć električne provodljivosti

Električna provodljivost (EC) je mera sposobnosti rastvora da sprovodi električnu struju. Provodljivost rastvora u velikoj meri zavisi od koncentracije TDS u njemu. Odnos između ppm, TDS i EC obično je faktor između 0,65 i 0,7, u zavisnosti od Vaše formulacije đubriva.

Sa 0.65 faktorom, očitanje od 1 milliSiemens/cm (mS/cm) jednaka je 650 ppm TDS. Većina uzgajivača koristi EC čitanje isključivo kao što je niže prikazano. Većina rastvorljivih đubriva, kada se rastvara u toku navodnjavanja, proizvodi očitavanje EC koje je direktno proporcionalno koncentraciji prisutnog đubriva i izražava se u ppm azota.

Fertigacija koja je zasnovana na merenju EC omogućava uzgajivačima da upravljaju hranjivim sastojcima useva na nivou koji je gotovo nemoguće postići konvencionalnim volumetrijskim praksama. Rezultat su viši i bolji prinosi. Čak i samo povećanje proizvodnje od 10% će dovesti do povećanja dobiti, veće energetske efikasnosti i uštede novca.

Kombinacija fertilizacionih ubrizgivača sa pH kontrolom (kontrolom alkalnosti)

Kiseline su bile i uvek će biti odlično sredstvo za uzgajivače. Kiseline Vam pomažu da steknete bolju kontrolu nad alkalnošću vode za navodnjavanje (uglavnom bikarbonati i karbonati), kao i pH vašeg medijuma za rast. Jednom kada se uloga alkalnosti razume, razmotrite sledeći korak za kontrolu alkalnosti pomoću kiselina kroz sistem ubrizgavanja.

Fosforna, sumporna, azotna i limunska kiselina i kada ih koristiti

Najčešće dostupne kiseline su fosforna, sumporna, azotna i limunska. Najefikasnija i najčešće korišćena kiselina je sumporna kiselina; međutim, ona je takođe i jedna od najopasnijih.

Svaki tip kiseline ima svoje prednosti i nedostatke. Za uklanjanje slabe alkalnosti, fosforna kiselina može biti vaš savršen izbor. Međutim, pri upotrebi ove kiseline morate biti oprezan jer će se nivo fosfora povećati. Dušična kiselina je teoretski idealna jer dodaje nitratni azot, ali upija i visoko oksidira, što otežava rukovanje. Limunska kiselina je slaba organska kiselina i čvrsta supstanca, što je čini sigurnijom od ostale tri; ali je mnogo manje efikassna i zato je skuplja za upotrebu.

Jednom kada odaberete kiselinu za upotrebu, osigurajte da vaš ubrizgavač može podneti zadatak. Ne samo da je važno da materijali budu otporni na kiselinu, već i regulator mora biti u mogućnosti da precizno kontroliše i održava fiksni pH u širokom opsegu protoka.

Kontrola fertilizacije i irigacije je budućnost poljoprivrednog uzgoja.

HANNA instruments HI10000 Fertigacioni & Irrigacioni sistem

Fertigacioni sistem - HANNA instruments

Više stotina HANNA fertigacionih sistema je instalirano širom SAD i EU u proteklih par godina. Mnoge od ovih jedinica su u funkciji više godina, s širokim rasponom primene koji se tiču hidroponike, živih zidova, proizvođača komercijalnih biljaka u lancima visoko tehnoloških objekata za uzgoj.

Sistem ubrizgavanja đubriva Hanna HI10000 precizno nadgleda i kontroliše koncentracije đubriva i pH za sve vrste hidroponika, staklenika i poljoprivredne primene u poljoprivredi. HI10000 je takođe kompletan sistem za navodnjavanje sa 32 ventila (sektora),

Za razliku od prošlih sistema zasnovanih na protoku, Hanna sistem za đubrenje kontinuirano meri stvarni EC i pH protoka i precizno prilagođava koncentraciju đubriva u sistemu. Hanna sistem za fertigaciju je obilazni sistem koji neće ometati vaš glavni tok i stoga ne sprečava protok ili pritisak linije

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.