HANNA Instruments Logo

Po — Pe / 9.00 — 17.00| +381 61 2036 045| + 381 11 3242 922 |WhatsApp

Objašnjeno testiranje nutrijenata i pH vrednosti zemljišta

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Sviđa Vam se ovakav sadržaj? Popunite kontakt formu na našem sajtu i budite uvek u toku sa novostima iz HANNA laboratorije!

pH zemljišta zavisi od brojnih faktora iz okruženja. Alkalna zemljišta karakterišu akumulacije rastvorenih soli i karbonata i one se često mogu pronaći u područjima bogatim krečnjakom. Kisela tla karakteriše prisustvo slobodnih jona vodonika i aluminijuma, a mogu biti uzrokovana kiselom kišom, primenom đubriva ili raspadajućim organskim materijama.

Većina prirodnih zemljišta ima pH u rasponu od pH 4,0-8,0, zavisno od geologije područja. Jedan od ključnih faktora u rastu biljaka je dostupnost makronutrijenata i mikronutrijenata. Dostupnost makro i mikronutrijenata je u direktnoj vezi sa pH. pH zemljišta i hranljivi rastvori će odrediti rastvorljivost hranljivih materija.

Premium Content

Login to your account or create one right now to access to our exclusive content.

Zemljišta koja imaju pH od 4,0 do 5,0 smatraju se jako kiselima; unutar ovog kiselog opsega, rastvorljivost minerala poput aluminijuma, gvožđa i mangana se povećava i može postati toksična za biljke.

Zemljišta koja imaju pH veći od 8,0 ili 9.0 smatraju se snažno alkalnim; u ovom rasponu pH, hranjive materije koje su biljkama potrebne za rast nisu rastvorljive i dostupne za unos. Iako optimalna pH vrednost za unos hranjivih materija zavisi od vrste biljaka koja se uzgaja, većina biljaka uspeva u blago kiselom zemljištu.

Važno je napomenuti i da postoje optimalne pH vrednosti za korisne bakterije iz tla, poput bakterija koje pretvaraju atmosferski azot (N₂) u biljni azot iz zemlje (NH₄ +). Ovebakterije za regulaciju azota žive na korenastim mahunarkama i uspevaju u optimalnom pH opsegu između pH 6,0 i 8,0.

Mogućnosti testiranja pH zemljišta

Rasadnik je kontaktirao filijalu kompanije HANNA instruments.

Kupac je želeo da nadgleda hranjivi rastvor koji se distribuira biljkama putem sistema za navodnjavanje kap po kap i periodično proverava pH vrednost zemljišta i TDS stvaranjem suspenzije. Kupac je preferirao jednostavan merač koji može da meri pH i TDS pomoću jedne sonde.

pH / EC / TDS / Temperaturni Merač – HI9814 je predložen kao optimalno rešenje usled jednostavnosti i kalibracije u jednoj tački. Kupac je cenio merne karakteristike kao i mogućnost manuelne kalibraciju koje se obavlja veoma lako i za pH i EC / TDS.

  • HI9814

    pH / EC / TDS / Temperaturrni merač – HI9814

    RSD 25.710
    Dodaj u korpu

Naše rešenje

HI9814 izdržljiv, prenosivi merač pH, provodljivosti, ukupno rastvorenih supstanci i temperature, prilagođen je za sva potrebna testiranja u hidroponici,akvaponici ili opštim poljoprivrednim testovima. Sve operacije i podešavanja se kontrolišu preko dva tastera, kućište je vodootporno po IP67 standardu. Podesive funkciju uključuju TDS faktor od 0.5 i 0.7 kao i automatsko isključivanje nakon 8 ili 60 minuta, kako bi se produžio život baterije.

Isporučena višeparametrska sonda HI1285-7 meri pH, EC / TDS i temperaturu

Multiparametarska sonda

Specijalno projektovana HI1285-7 pH / EC / TDS / temperaturna sonda koristi spoj vlakna i gel elektrolita za brz odziv i smanjenu mogućnost zagađenja. Ove karakteristike čine ovu sondu idealnom za upotrebu u rastvorima đubriva.

Pedpojačalo je integrisano u sondu za zaštitu pH merenja od električnih šumova. Izvori električnih šumova uključuju balaste koji se koriste u rasveti i pumpe za cirkulaciju vode i hranljivih rastvora.

Sonda H1285-7 poseduje DIN konektor sa Quick Connect opcijom koji omogućava vodonepropusnu vezu sa meračem i brzo povezivanje.

Kalibrišite pH i EC istim rastvorom.

HI9814 pruža mogućnost istovremene kalibracije pH i EC uz pomoć “quick cal” kalibracionog rastvora. Jednostavno uđite u režim kalibracije i merač će automatski otkriti i kalibrisati pH i EC senzore. EC kalibracija se direktno primenjuje na TDS merenja.

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.