HANNA Instruments Logo

Određivanje bentonita u vinu

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Važno je znati tačno koliko bentonita dodajete vinu, jer dodavanjem previše bentonita može uticati na karakteristike kao što su boja i ukus. Zbog toga mnogi vinari traže sredstvo za analizu proteina prisutnog u vinu kako bi se približili ekvivalentnoj količini bentonita koji bi se mogla dodati za optimizaciju vina.

Kako proizvođači vina rade u svetu u kojem mnogi potrošači kupuju samo na izgled, prava boja i jasnoća vašeg proizvoda mogu učiniti mnogo za vaše vino. Potrebno je nekoliko koraka da se grožđe od vinove loze pretvori u kristalno čisto vino koje se nalazi na policama širom zemlje. Pre otpreme na lokalno tržište, vino se tretira sa finim agensima, jer je nerafinirano vino prilično mutno. Zamućenost nastaje usled suspendovanih čvrstih materija nastalih tokom fermentacije. Ovo zamućenje odnosi se na proteinsku netabilnost. Thaumatin slični proteini (TLP) i hitinaze su primarni proteini grožđa odgovorni za stvaranje zamućenja. Ovi pozitivno naelektrisani proteini se degenerišz i lepe zajedno, što rezultira nepoželjnim flokulentnom zamućenošću. Bentonite se koristi kao agens za filtriranje vina.

Finovanje je proces uklanjanja supstanci koje doprinose zamućenosti vezanjem putem adsorpcije. Bentonit se negativno naelektrisan i ugrađuje se u vino kao koloid (fini prah pomešan sa vodom). Negativno naelektrisana glina vezuje se za pozitivno naelektrisane proteinske molekule. Nakon tretiranja vina, čestice se sležu, pretvarajući vino u napitak željene boje i bistrine. Ovaj postupak takođe čini vino stabilnijim, što znači da se ukus vina, aroma i izgled vina neće značajnije promeniti tokom skladištenja.

Važno je znati tačno koliko bentonita dodajete vinu, jer dodavanjem previše bentonita može uticati na karakteristike kao što su boja i ukus. Zbog toga mnogi vinari traže sredstvo za analizu proteina prisutnog u vinu kako bi se približili ekvivalentnoj količini bentonita koja bi se mogla dodati za finoću. HANNA instruments HI83749 Prenosni merač zamućenosti i bentonitapredstavlja savršeno rešenje za problem.

HI83749 nudi brzi test za verifikaciju rizika od stvaranja buduće zemućenosti proteinam na taj način, omogućavajući pouzdano definisanje prave količine bentonita koji treba dodati. Bežični merač HI83749 uključuje pipetu od 1000 uL za tačno doziranje 1 mL rastvora za kontrolu bentonita. Dobijeno očitanje je tačno na +/- 2% očitanja plus 0,05 NTU. Očitanje se može evidentirati i preneti na kompatibilni računar USB kablom. Svaki kupac će ceniti praktičnost i potpunost kompleta za uzorkovanje. Sve što je potrebno za obavljanje ispitivanja obezbeđeno je u čvrstom i kompaktnom koferu, uključujući standarde kalibracije koji se koriste za proveru i kalibraciju merača.

Bilo koja misao?

Pregledajte ostale postove

Login

Prijavite se na svoj nalog ili ga kreirajte odmah da biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.